WHITE COWS FOUNDATION

Goed onderwijs is de sleutel naar een betere toekomst

In 2014 heeft de Marie-Stella-Maris Foundation fotograaf Linelle Deunk gevraagd om geïnspireerd door water een serie beelden te maken. Marie-Stella-Maris stopt sinds 2011 een vast bedrag van de omzet in een fonds om wereldwijd schoon drinkwater projecten met een focus op water, sanitatie en hygiene (WASH) te steunen om zo samen inmiddels 17.000 mensen te voorzien van schoon drinkwater.

Met de foto’s van Linelle wilde Marie-Stella-Maris Foundation meer aandacht krijgen in de media voor de projecten. Samen met vriendin, juriste en tijdelijk fotografie-assistent Danielle de Boorder heeft zij het Katosi Women Development Project (KWDT) bezocht. Zij werden in het gebied begeleid door George Katongole, werkzaam bij KWDT. Gedurende 6 dagen waren zij daar bezig met het project en bezochten daartoe de aangesloten vrouwen in hun huizen, scholen, gezondheidscentra en op werk- en trainingslocaties. Zij verbleven in de field-office (locale standplaats) in Katosi.

Met het realiseren van regenwater opslag tanks en de bio-zandfilters zijn 3.300 mensen voorzien van drinkwater. Naast dat de vrouwen getraind worden om de tanks, filters en w.c.’s te bouwen wordt er ook veel aandacht besteed aan het trainen van leiderschapskwaliteiten met aandacht voor de dynamiek in de groepen. Op deze manier wordt de continuïteit beter gegarandeerd.

Het totale bedrag van de bouw van de tank wordt in kleine hoeveelheden terugbetaald aan de stichting zodat er steeds meer tanks kunnen komen.

KATOSI WOMEN DEVELOPMENT TRUST

Katosi Women Development Trust (KWDT)

De KWDT is een organisatie die zich speciaal richt op de sociale en economische ontwikkeling van vrouwen door ze te helpen in de basaal water en sanitatie behoeften. Terwijl ze ook bijdragen aan het ontwikkelen van duurzaamheid, voedsel zekerheid en de positie van vrouwen in hun gemeenschap.

De KWDT is ontstaan uit de plaatselijke behoefte aan schoon drinkwater. De 450 leden, verdeeld over 18 groepen, zijn volledig betrokken bij het invoeren van alle voorzieningen. Zij bouwen de regenwater opslag tanks, de bio-zandfilters en zij vormen zelf comité’s om het gebruik van de gemeenschappelijke waterbronnen op een goede manier te onderhouden.

Meer informatie over KWDT vindt u hier

INSPIRATIE

GERTRUD – Gertrud is een van de vrouwen die verbonden is aan de KWDT. Linelle en Danielle hebben haar en haar gezin eerst bezocht om kennis te maken met wat de KWDT voor een huishouden als het hare betekent. Al gauw heeft Linelle besloten zich met haar fotoproject te concentreren op de kinderen op het erf en de omgeving waarin ze leven. De tweeling James & Kato, broer Kizza, zus Alice en al die andere kinderen hebben samen met ons bijzondere dagen gehad! Als ze al eens gefotografeerd waren, dan in ieder geval niet zo.

PAUL – In de buurt van Gertrud woont ook Jacqlyn. Zij heeft ons voorgesteld aan haar gezin, het huishouden en het mooie stuk grond waar ze voedsel verbouwd. Toen we daar liepen werden we onverwacht en diep geraakt door een jongen, die de grond aan het bewerken was. Paul. Slechts 16 jaar, lichamelijk een man, in zijn ogen een heel leven.

Met Paul begint ons verhaal.

Paul is jong wees geworden en heeft zich die jaren zo verlaten en alleen gevoeld dat hij op een gegeven moment dacht ’this world is not mine’, een manier om te zeggen dat het leven voor hem geen zin meer had. Toen hij 15 was is hij vanuit Jinja meegenomen door een echtpaar naar het Mukonodistrict om voor hen te werken. Paul werd daar echter zo slecht behandeld, dat hij is weggelopen.

Dichtbij woonde Jacqlyn en zij heeft hem opgenomen in zijn gezin, zodat de wereld weer van hem kon zijn.

Paul de inspiratie van WCF

Paul is de inspiratie geweest van alles, het fotoproject, maar ook de stichting. Toen we naar zijn grootste wens vroegen, zei de 16-jarige Paul zonder enige aarzeling: naar school. Door het waterproject was er ruimte voor hem om te leven bij Jacqlyn, maar geld voor school was er wel voor haar kinderen maar niet voor hem.

Met een blik naar elkaar hebben we toen al besloten dat Paul hoe dan ook naar school moest kunnen gaan. Maar als er een pleegkind geholpen wordt, dan is het beter ook een biologisch kind verder te helpen. En bij Gertrud hoorden we ook dat niet alle kinderen naar school konden. En zo waren er vast nog veel meer.
Het plan voor de White Cows Foundation is toen geboren.

Meer weten over de mensen en het beleid van de white cows foundation?

OVER WCF