HET BESTUUR

LINELLE DEUNK

VOORZITTER

Linelle is portret en documentaire fotograaf. Binnen WCF heeft zij de functie als voorzitter en verantwoordelijk voor het beeld.

DANIELLE
DE BOORDER

PENNINGMEESTER

Danielle is oprichter en vennoot van Tegels en Citroenen vof een bedrijf waarbinnen webshops worden beheerd.

SUZANNE VAN DER WEIJ

SECRETARIS

Suzanne is oprichter en vennoot van Tegels en Citroenen vof een bedrijf waarbinnen webshops worden beheerd.

GEORGE KATONGOLE

COORDINATOR LOKAAL

George is in dienst van KWDT en is gemiddeld 3 dagen per week in het Mukono District. Zijn werkzaamheden voor WCF doet hij tegen een onkostenvergoeding, vanuit de overtuiging dat hij met dit werk deze kinderen vooruit kan helpen.

Doelstelling

De White Cows Foundation financiert de opleiding van meisjes vanaf 10 jaar uit het Mukono District in Oeganda, waarbij uitgangspunt is dat zij naar een kwalitatief goede boarding school gaan en dat zij de gehele schoolopleiding af mogen maken. Educatie en het ontplooien van talenten zijn volgens ons de sleutels naar betere leefomstandigheden voor deze meisjes in de toekomst, maar ook voor hun families en de gemeenschap waarin zij leven. Het levende voorbeeld van deze stelling is de directeur van KWDT, Margaret Nakato. Zij heeft via een scholarship primary en secondary school mogen doen en is daarna naar de universiteit gegaan. Nu profiteert niet alleen haar eigen gezin en familie van haar betere leefomstandigheden, maar de gehele regio. Zij heeft met haar organisatie KWDT betere leefomstandigheden gecreëerd in het Mukono District voor meer dan 500 vrouwen en hun huishoudens. Dat zijn meer (nu) dan 5000 personen. En niet alleen de vrouwen en gezondheidscentra profiteren hiervan: KWDT schenkt WC’ s, harvest tanks en biosand filters aan plaatselijke scholen en gezondheidscentra.  

Waar komt de naam White Cows vandaan?

Sinds het eerste bezoek worden we steeds met een zeer belangrijk dier in Oeganda geconfronteerd: de koe. Tijdens het reizen reden we steeds door het Ntenjeru county, daar waar een levendig kruispunt was, dronken we aan het eind van de dag iets om de dag te evalueren en de plannen voor de volgende dag door te spreken. Een van de belangrijkste foto’s uit de fotoserie van Linelle is ‘Ntenjeru rise’. Nthenjeru is Luganda voor witte koe, en op die foto stijgen de dampen na regen op. Het herrijzen van het witte koeien land, vruchtbaar en vol perspectief. Aan de school in dit gebied hebben Linelle Deunk en Daniëlle de Boorder in 2014 vaak een bezoek gebracht. Hier bespraken we wat een school te bieden moest hebben.

Daarbij stelt KWDT op basis van een microkrediet een koe ter beschikking aan de vrouwen uit de groepen. Deze koeien brengen een enorme verbetering van de leefomstandigheden teweeg. De melk maakt de kinderen sterker en gezonder. Het overschot aan melk word verkocht, zodat er inkomsten zijn. De mest wordt gebruikt voor het gewas en de koeien kalveren, zodat deze of zelf gebruikt kunnen worden of verkocht worden.

Koeien zijn daarbij zoogdieren cq. zorgdieren. Initiatiefnemers Linelle Deunk en Daniëlle Sweerman zijn zelf ook moeders cq. zorgdieren en voelen zich verwant als spreekwoordelijke witte koe. Suzanne Steeghs, het medebestuurslid, is tevens moeder van 3 kinderen. En… toen we de naam aan George Katongole vertelde, die met WCF nauw samenwerkt, vertelde hij dat hij tot de stam van de koeien behoort!

Doelstelling

Wij zijn een 100% door vrijwilligers gerunde organisatie. De bestuurders ontvangen geen beloning en hun onkosten betalen ze allemaal zelf. We hebben hele lieve vrienden die ons in natura helpen, zodat wij slechts minimale kosten hebben. We hebben dus geen enkele overheadkosten, alleen directe kosten zoals de kosten van de banken. Niets blijft aan de strijkstok hangen. Alle donaties komen ten goede aan de educatie van de meisjes.

Activiteitenverslag

WCF is in november 2015 opgericht. Per 22 februari 2016 zijn vier kinderen via onze stichting naar een particuliere kwalitatief goede school gegaan. In de loop van 2016 heeft het bestuur van WCF het project geëvalueerd met de ouders, de kinderen zelf, de scholen en onze lokale partner KWDT, waarna besloten is dat met ingang van 1 januari 2017 (alleen) meisjes vanaf 10 jaar, die voldoende gemotiveerd en intelligent zijn via WCF een schoolopleiding kunnen volgen.

Welke kinderen zitten er nu in het white cows programma?

onze meisjes